20.9.2010

Kotitehtävä: miehet ja naiset


Voit esitellä lyhyesti jonkin stereotypian, uskomuksen, tradition, biologisen faktan tms. kunhan se vain eroaa muiden kotitehtävään vastanneiden esittämistä eroista (ts. nopeimmilla on eniten varaa valita). Vastaa tehtävään kommenttilinkistä su 26.9. klo 18.00 mennessä.VASTAUSTEN TEEMOJA 3.10.2010
Kiitoksia kaikille mitä herkullisimmista vastauksista ja terävistä huomioista. Vastaustenne perusteella voidaan erottaa tiettyjä merkittäviä teemoja ja määritepareja, joiden kautta sosiaalista sukupuolta määritellään. Esimerkiksi:

- mentaalinen sukupuoli: tunteet/järki, putkiaivot/multitasking
- työn kautta määrittyvä miehuus/naiseus: esim. ura, kilpailuvietti, johtajuus, kotityöt
- sosiaalisuus: esim. ystävyys
- ulkonäkö: vaatetus, laittautuminen
- sukupuoli ruumiillisuuden ja tekemisen kautta: seksuaalisuus ja normit, liikkuminen, harrastukset, fyysinen vahvuus/heikkous
- viestinnän erot: suoruus/hienovaraisuus, keskustelu/ongelmanratkaisu, juoruaminen/asianpuhuminen

Tästä olisi mielenkiintoista jatkaa pohtimalla kuinka paljon eri määreet ovat biologisia/kulttuurisia, mutta se olisi jo kokonaisen luentosarjan aihe.

43 kommenttia:

 1. Hyvin stereotyyppisesti ajatelllaan, että mies ei saa näyttää suruaan ulospäin. Nainen taas saa itkeä huoletta missä tilanteessa tahansa.

  VastaaPoista
 2. Naisella kuuluu stereotyyppisesti olla kodinhoito- ja hoivavietti (saatetaan pitää epänormaalina, jos ei halua perhettä), kun taas mies keskittyy ulkopuoliseen maailmaan ja "leivän" hankintaan (koti-isät harvinaisempia).

  VastaaPoista
 3. Vaikka naisten työt ja miesten työt ovatkin jo jonkin verran sekoittuneet,voidaan katsoa ehkä aluksi vähän oudoksuen,jos nainen työskentelee esimerkiksi rakennusmestarina ja mies lastenhoitajana. Näin stereotyyppinen jako naisten ja miesten aloihin voi vaikuttaa edelleen joidenkin ihmisten asenteisiin heidän mielestään ns. väärällä alalla työskenteleviä kohtaan.

  VastaaPoista
 4. Vieläkin on valloilla vahva stereotypia sukupuolten erilaisista sukupuolikäyttäymisistä. Eli miehillä on enemmän hyväksyttyä harrastaa irtosuhteita ja olla ns. pelimies. Jos taas nainen harrastaa irtosuhteita, hän saa nopeasti huonon maineen ja hänen katsotaan olevan kevytkenkäinen.

  VastaaPoista
 5. Minusta herkullinen oletus menee näin: jos meikkaat, vietät tuntikausia kylppärissä ja pukeudut hameisiin olet nainen. Mies olet, jos et koskaan itke, käyt punttiksessa ja haiset hielle.

  VastaaPoista
 6. Oletetaan, että naiset ovat heikkoja ja suojelua kaipaavia persoonia, jotka eivät selviä esim.vaaratilanteista ilman urheiden miesten apua. Miesten taas oletetaan olevan suojelunhaluisia ja voimakkaita persoonia, jotka auttavat hädässä olevia neitoja.

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Naiselle työn ja kodin yhdistäminen on haastavampaa kuin miehen. Tutkimukset osoittavat naisten yhä tekevän huomattavasti suurimman osan kotitaloustöistä myös parisuhteissa joissa molemmat osapuolet ovat täyspäiväisesti työssä. Naisen oletetaan pyörittävän sekä kodin arkea ja hoidettava työnsä, tosin mikäli nainen asettaa toistuvasti työn perheen edelle tätä pidetään huomattavasti paheksuttavampana kuin miehen vastaava valinta.

  VastaaPoista
 9. Naiset työskentelevät miehiä useammin matalapalkkaisissa työpaikoissa, koska heillä ei ole miesten kilpailuviettiä. Kilpailuviettinsä johdosta miehet pyrkivät työelämässä yhä korkeampiin asemiin ja tienaavat täten naisia enemmän.

  VastaaPoista
 10. Olettamus on, että miehillä on ns. putkiaivot, eivätkä pysty suoriutumaan useasta tehtävästä yhtäaikaa. Kun taas naisilta tällainen "multitasking" onnistuu kuin luonnostaan.
  Tätä asiaa on selitetty myös biologisesti niin, että naisilla on aivoissa suurempi aivokurkiainen (osa aivoista), joka säätelee viestintää kahden pallonpuoliskon välillä.

  VastaaPoista
 11. Naiset kälättää ja juoruaa, miehet puhuu vähän ja asiaa.

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Johtajuus käsitetään usein melko maskuliinisena asiana, miesten ajatellaan usein olevan vahvempia johtajia kuin naisten.
  Miehet ovat naisia useammin johtavassa asemassa, ja johtajiin liitetään miehisiä piirteitä, kuten tietynlainen
  aggressiivisuus. (Yhtenä esimerkkinä johtajuuden miehisyydestä mieleen tuli luennolla mainittu Margaret Thatcher ja äänen madaltuminen)

  VastaaPoista
 14. Joidenkin harrastusten katsotaan usein kuuluvan vain toiselle sukupuolelle. Esimerkiksi jääkiekko on melko perinteinen poikien harrastus ja baletti tyttöjen.

  VastaaPoista
 15. Naisten ajatellaan muodostavan tiiviitä ystävyyssuhteita ja klikkejä, joihin muiden naisten on vaikea päästä mukaan. Miestä taas pidetään enemmän "laumaeläimenä". Miehet viihtyvät suurissa porukoissa, ja heillä on harvoin bestiksiä.

  VastaaPoista
 16. Tiettyjen adjektiivien nähdään kuvaavan vain miestä/naista. Esim. naiset kauniita, miehet komeita.

  VastaaPoista
 17. Nykyään yökerhoissa naisen vaatetus on vesiraja-mekko ja alusvaatteet, tämän hyväksyminen yleistyy. Miehillä saa käsivarret näkyä, muuten on liian homomainen jos kangas vähenee T-paidassa.

  VastaaPoista
 18. Naisen pitää kiinnittää huomiota liikkumiseensa ja siihen miten istuu. Hänen oletetaan liikkuvan sulavasti ja naisellisesti ja istuvan "siveästi" – ainakin julkisilla paikoilla. Mies sen sijaan saa harppoa tai lampsia miten haluaa ilman että hänen miehisyytensä siitä kärsisi. Eikä ketään häiritse vaikka tv-lähetyksessä haastateltava mies istuisi jalat levällään.

  VastaaPoista
 19. Homot ovat naismaisia ja lesbot miesmäisiä.

  VastaaPoista
 20. Stereotyyppistä on myös hirmu-matoroona ja kiltti mies -tyyppinen asettelu. Mies on tossun alla kun emäntä komentaa ( Pekka Puupää ja Justiina). Toisaalta tällainen mies voi joidenkin stereotypioden mukaan voi olla hyvinkin korkeassa asemassa työelämässä.

  VastaaPoista
 21. länsimaisena naisena oleminen on sitä, että yrität nousta alunperin miesinstituutioiden luomien ulkonäkö- ja käyttätymisvaatimusten yläpuolelle. Toisaalta taas yrität samanaikaisesti sopeutua näihin vaatimuksiin, jotta sopeutuisit yhteiskuntaan. Naisena oleminen (länsimaissa) on myös identiteetin etsimistä huoran ja madonnan välistä.

  minä olen nainen, joten en tiedä mitä on olla mies. voisin kuitenkin olettaa, että miehenä oleminen nykyajan länsimaisessa yhteiskunnassa on puolestaan kamppailua löytää rooli ns "herkän ja kovan välillä". Miehen on oltava tarvittaessa sekä rautainen johtaja, vahva suojelija, että naista kunnioittava ymmärtäjä. Toinen ääripää on juntti, toinen nössö, etkä saa olla kumpaakaan.

  VastaaPoista
 22. Miesten oletetaan stereotyyppisesti käyttävän kehoaan intensiivisemmin kuin naisten, naisten taas olevan ns. "henkisellä" tasolla herkempiä kuin miesten. Miehiin myös liitetään suoria viivoja vetävä rationaalinen ja looginen ajattelu, naisiin taas hyppyjä ja mutkia tekevä intuitiivinen ajattelu.

  VastaaPoista
 23. Eerik sanoo:

  "Yleinen piire kaiketi on että omaa sukupuolta hehkutetaan ja toista mollataan, hyväksi käyttäen stereotypioita ja vitsejä.

  Mutta yleinen stereotypio miehistä on yhteisön asioita julkisesti hoitava perheellinen mies, mutta vastaavasti kotona naisella on hyvin paljon valtaa pitäen miehen tiukasti aloillaan.

  Toinen stereotypia olisi kaiketi että mies viestii selvästi "avoimemmin" ja selkeämmin, kun taas nainen turvautuu hienovaraisempaan ja ei niin näkyvään viestintään."

  VastaaPoista
 24. Varmaan jo valistusfilosofien ajoilta on ollut virheellinen käsitys siitä että miehet ovat tunteettomia, rationaalisia, ja että naisten on puolestaan vaikea hillitä tunteitaan. Todellisuudessa tunteiden hillintä näyttää olevan suurempi ongelma miehille, ja tämä näkyy surullisina lukuina tilastoissa, jotka ilmaisevat lähisuhdeväkivaltaa kokevien naisten määrää.

  VastaaPoista
 25. Yhteiskunnan mukaan mies on sotu-tunnuksen yksilönumerossa pariton ja nainen parillinen. Mies on myös se jonka tahtomattaan (jos ei yhtään pinnistele) kovin moni kirjoittaa tällä tapaa ensin, eli mies on se Ihminen jota nyt yleistäen ja saarnaten Euroopassa on niin surullisen pitkään pidetty vallitsijana.

  James Bond (tai Dean, ihan kumpi vaan sopii tarkastelijalle) on mies ja Marilyn Monroe on nainen. Lady Gaga...

  Useimmiten mies on se joka puolustaa hellaa ja isänmaata. Suomessa tähän vieläkin lakisääteinen velvollisuus.

  Mies ei synnytä, mies ei ovuloi.
  Nainen ei siitä, eikä naisilla ole kiveksiä joiden laskeutumista voisi murrosiässä odotella kavereiden kanssa.

  Mutta sekä mies, että nainen voi käyttää Calvin Kleinin Onea.

  -Lauri Seppä

  VastaaPoista
 26. Entisessä työpaikassani ulkomailla oli paljon komennusmatkalaisia miehiä joiden perhe oli edelleen kotimaassa miehen työskennellessä ulkomailla. Asetelman ollen näin päin kukaan tuskin kyseenalaistaa, että mies olisi "huono isä" tämän työpaikkansa vuoksi sillä hän tienaa perheelleen elannon, vaikkakin kaukana kotoa. Jos tämä asetelma olisikin toisin päin, esimerkiksi että nainen olisi ulkomailla töissä ja kävisi kerran kuussa tai viikonloppuisin kotona perheen luona, niin häntä hyvin todennäköisesti pidettäisiin huonona äitinä joka laiminlyö pahasti perhettään. En usko, että tällainen työkuvio olisi oikeasti yhtä hyväksyttävää naiselle kuin se olisi miehelle.

  VastaaPoista
 27. Pieni poikavauva puetaan vaaleansinisiin potkuhousuihin, tyttövauvat vaaleanpunaisiin.

  VastaaPoista
 28. Miesten takeissa napitus on oikealla puolella, naisten takeissa vasemmalla.

  VastaaPoista
 29. Naista yleisesti ollaan pidetty miestä avuttomampana. Korjaan väitettäni heti: nykyään ajatus itsenäisesta naisesta, joka ei tarvitse miestä kokoamaan kirjahyllyä, on yleinen. Aluksi mainitsemaani stereotypiaa kuitenkin syötetään meille yhä muun muassa niissä esimerkkitapauksissa, joita esittelen seuraavaksi.
  Saduille on tyypillistä, että tarvitaan Prinssi Uljas pelastamaan noidan tai lohikäärmeen kaappaama prinsessa. Samaa juonta ollaan käytetty myös tietokonepeleissä, esimerkiksi alkuperäisessä Prince of Persiassa tai Super Mariossa. Jos katsotte vanhoja Disneyn elokuvia, huomaatte kuinka nainen ei selviä ilman miestä - oli tämä sitten aviopuoliso tai sankari. Mies on pelastaja, nainen on pelastettava.
  Naisten oletettua avuttomuutta ollaan käytetty hyväksi myös kauhuelokuvissa, jossa High Schoolia käyvät amerikkalaistytöt saavat pakoilla maskuliinista psykopaattia - yleensä miestä. Kauhuelokuvissa on myös tyypillistä, että pahis on muunnellut ääntänsä matalammaksi (puhelut tai ääninauhat). Tällä taas haen takaa sitä, että vaikka katala murhaaja olisikin nainen, niin miehisyys itsessään on silti esillä. Eli mies voi olla uhkaaja, nainen edelleen vain pelastettava.

  Loppuun voisin heittää vielä koko homman ylösalaisin: Esimerkiksi antiikin tarinat hurjista amatsoneista taas kertovat pelottavista naissotureista, jotka olivat vähintäänkin yhtä kykeneviä taistelijoita kuin miehetkin. Eli täysin vailla kritiikkiä tämä stereotypia tuskin on kulkenut koskaan.

  VastaaPoista
 30. Mies on yksilö, Ihminen, kun taas nainen on synnytyksien ja suvun jatkumo jonka tehtävä on tuottaa lisää Miehiä tekemään asioita. Tämän vuoksi naisia on suojeltava ja pidettävä ruodussa, jottei heidän ainoa tärkeä kykynsä menisi hukkaan kun nainen alkaa haluamaan jotain muuta elämältään.

  VastaaPoista
 31. Jo lapsesta asti poikien joskus rajujakin leikkejä voidaan herkästi perustella lausahduksella "Pojat ovat poikia", kun taas tyttöjen rajuja leikkejä voidaan pitää jopa sopimattomina, tai ainakin "normaalista käyttäytymisestä" poikkeavina.

  Emilia

  VastaaPoista
 32. Miehet ovat yleisemmin itseriittoisia: kysyvät harvoin apua ja silloin kun kysyvät, he kaipaavat selkeitä vastauksia. Miehet näkevät ongelmia ja yrittävät ratkaista niitä.

  Naiset ovat riippuvaisia sosiaalisista suhteista ja puhuvat murheistaan koska se rauhoittaa, sen sijaan että etsisivät niinkään ratkaisuja ongelmiin.

  Kun nainen haluaa kertoa miehelle murheistaan saadakseen puhua niistä ja rauhoittuakseen (saadakseen sosiaalista hyväksyntää ja turvaa), mies sen sijaan näkee naisen murheen tehtävänä, joka pitää ratkaista. Hän tarjoaa ratkaisuehdotuksen, jonka jälkeen pitää asiaa selvitettynä. Nainen turhautuu, kun mies ei kuuntele. Mies turhautuu, kun nainen vaan puhuu, eikä tee mitään asialle.

  Kärjistettynä, tietenkin.

  - Mikko

  VastaaPoista
 33. Käyttäytymismalleista tulisi mieleen laittautuminen eli kanistautuminen arkeen ja tilaisuuksiin. Yleensä naiset käsitetään kaunistautuvina ihmisinä enemmän kuin miehet. Naiset käyttävät rutkasti aikaa ja rahaa meikkaamiseen, kauneushoitoihin ja voiteisiin. Miehet taasen eivät niin kaunistaudu kuin naiset.

  Naiset meikkaavat ja ovat tarkkoina ulkonäkönsä suhteen, kun taas miehille yleensä riittää pelkkä kosteusvoiteen levitys ja tukan pesu. Myös naisille kaupataan hyvin paljon enemmän kauneustarvikkeita kuin miehille. Naisista annetaan mediassa kaunistautuva, ulkonäköönsä panostava kuva, joka vaikuttaa tyttöihin jo nuorella iällä... mikä näkyy joka aamuisessa laittautumisessa, meikkaamisessa ja hiusten laittamisessa mm.

  Meikkaava mies on hieman kummastuttavaa kulttuurissamme ja aiheuttaa heti streotyyppistä jaottelua.

  heidi

  VastaaPoista
 34. Seksissä "naiset antavat ja miehet saavat". Miehillä on lupa olla seksuaalisesti aktiivisia ja harrastaa irtosuhteita, myös vanhemmilla miehillä. Sen sijaan naisten tulisi olla vakituisten partnerien (aviomiestensä) kanssa, jottei heitä leimattaisi "helpoiksi" ja "huoriksi". Myöskään naisen tultua äidiksi hänen ei oleteta enää olevan seksuaalinen olento.

  VastaaPoista
 35. Naiset ovat siroja. Heillä on pitkä tukka. Miehet ovat ronskeja. Heillä on lyhyt tukka.

  VastaaPoista
 36. Jokainen kokee sukupuolisuuden eri tavalla kuin muut ja muodostaa oman käsityksensä mieheydestä/naiseudesta. Tietty se, mitä haaravälistä löytyy määrittää jonkin verran, mutta aina ei voi senkään varaan laskea.

  Suurimpia sukupuolen määrittäjiä tällä hetkellä on varmaan kosmetiikkateollisuuden mainosten luoma malli naisesta ja miehestä. Edustaakseen sukupuolta kuluttajan täytyy noudattaa tiettyjä sosiaalisia normeja. Mainonta luo harhakuvan siitä, että ollakseen jotain sukupuolta kuluttajan täytyy täyttää jotkin tietyt kriteerit.
  Sukupuolisuus on siis kai suurelta osin ulkoisten kriteereiden (käyttäytymismallien, ulkonäön) noudattamista sosiaalisen paineen alaisena.

  VastaaPoista
 37. Mielestäni naiseuden ja miehisyyden määritteleminen on vaikeaa. Yhteiskunta on määritellyt millainen naisen ja miehen tulisi olla, joka on tullutkin monta kertaa näissä aikaisemmin esille. Kuitenkaan itse en tunne, että jokin tietty piirre luonteessani tai jokin erityinen harrastus viittaisi naiseuteeni.

  VastaaPoista
 38. Ystäväni Jaakko erosi juuri vaimostaan ja tästä lähtien heidän vuoden ikäisen tyttärensä yksinhuoltajana on Jaakko. Kaverit ovat huolissaan Jaakon jaksamisesta lapsen kanssa, hänen yksinhuoltajuutensa on jalo ja suorastaan sankarillinen teko, joka nosti Jaakon statusta huomattavasti. Tunnen myös monia yksinhuoltajaäitejä, mutta heidän statukselleen kävi päinvastoin; heidän vanhemmuutensa sekä myöskin naiseutensa on huonompaa ilman miespuolista kumppania lapsen isänä.

  VastaaPoista
 39. Naiset elävät pitempään kuin miehet. Suomessa naisten keskimääräinen elinikä on n. 81 vuotta ja miehillä n.74 vuotta.

  VastaaPoista
 40. Naisessa hyväksytään helpommin miesmäiset ominaisuudet kuin miehessä naismaiset. Nainen voi esimerkiksi pukeutua pikkutakkiin ja kravattiin ja olla erittäin chic, mutta mies kukkakuosissa ja pitsissä ei niinkään...

  VastaaPoista
 41. Poika ja sininen potkupuku - tyttö ja punainen potkupuku,
  Poika ja leluauto - tyttö ja mollamaija,
  Poika ja futis - tyttö ja ratsastus,
  Poika ja tappelut - tyttö ja meikit,
  Poika ja huono arvosana - tyttö ja hyvä arvosana
  Mies ja hyvä palkka - nainen ja huonompi palkka

  VastaaPoista
 42. Mielestäni uudet TV-kanavat LIV ja JIM kertovat hyvin, minkälaisista asioista naisten ja miesten koetaan olevan kiinnostuneita.
  LIV:Ilme nuoremmaksi, kokkikoitos, sisustuskoulu...

  JIM:Alaston piilokamera, amerikan gangsterit,maailman parhaat kalapaikat....

  VastaaPoista
 43. http://areena.yle.fi/video/1313562

  Varsinkin kohdasta 0.17.05 eteenpäin.

  VastaaPoista