10.9.2010

Homouden kammo yhä suurena ongelmana

Uutisotsikko: Ranskalaisjalkapalloilija sai potkut homouden takia
Lähde: www.hs.fi
Tiivistelmä: Eräs ranskalainen jalkapallon amatööriseura päätti olla jatkamatta homopelaajansa sopimusta. Pelaaja on kyseistä seuraa edustanut 14 vuoden ajan, mutta nyt muutama seuran pelaaja on lausunut kommentteja homoutta vastaan. Seuran johto pelkää ongelmia ja päätti erottaa pelaajan.
Etnologitutkijaa voisi kiinnostaa: Ainakin jalkapalloyhteisön suhtautuminen homoseksuaalisuuteen; voisi yrittää selvittää esimerkiksi sitä, onko suhtautumisessa eroja pelaajien, henkilökunnan, fanien ynnä muiden välillä tai sukupolvesta riippuen. Voisi olla mielenkiintoista tutkia homouteen liittyviä uskomuksia ym. Sosiaalinen paine varmastikin estää homoseksuaaleja olemasta avoimia, mutta saako se myös yhteisön jäsenet käyttäytymään homokielteisemmin kuin he tahtoisivatkaan? Aihetta voisi laajentaa tai toki tutkia homouden ongelmaa missä muussa yhteisössä tahansa. Tarkailla voisi myös sitä, miten yhteisön jäsenet suhtautuvat tiettyyn yksilöön ennen kuin saavat tietää, että hän on homoseksuaali, ja sen jälkeen.
Tietyissä olosuhteissa (mieleen tulee esim. joku hoitolaitos tai vankila, jossa kaikki yhteisön jäsenet ovat samaa sukupuolta) voisi myös tutkia, missä "homouden raja" kulkee - eli mitkä käyttäytymiskuviot ovat vielä vielä hyväksyttäviä "heterojen" nähden, ja mitkä pidetään jo homouden osoituksena.

Tero & Linda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti