12.9.2010

Elokuvien ja kirjojen innoittamia nimivalintoja

Uutisotsikko: Neo sai nimensä Matrixista - Elokuvat innoittavat Suomalaisvanhempia
Lähde: http://www.iltalehti.fi/perhe/2010091112312167_pr.shtml


Uutisen tiivistelmä:
Lapsille annetaan populäärikulttuurin innoittamia nimiä, mm. Tähtien sodan tai Taru Sormusten Herrasta -trilogiasta tuttujen hahmojen nimiä. Myös Disney ja Muumit ovat saaneet vastaavanlaista tunnustusta.

Etnologinen inspiraatio: Miten vaikea on löytää lapselle nimi? Millaiset nimet ovat yhteiskunnallisessa mielessä sopivia? Täytyykö nimen sopia suomenkieleen ja -kirjoitusasuun? Miksi on trendinä pyrkiä eroon perinteisestä (jo esimerkiksi korvaamalla perinteiset kirjaimet vierasperäisillä: Nico, Wili, Wilma, Alexandra...)? Onko kyseessä muoti-ilmiö, ja miten sitä voi selittää?
Toivotaanko edelleen nimeä annettaessa nimen kuvaavan lapsen luonnetta, suojelevan lasta, tai tuovan jotain muuta erityismerkitystä? Pitävätkö vanhat perinteet nimenannossa? Mikä merkitys nimellä ylipäätään on tänä päivänä?
Onko väärin heittää lasta perinteisestä hyvinkin paljon poikkeavalla nimellä, kuten vaikka Galadriel? Millaisen kuvan annettu nimi antaa vanhemmista/lapsesta?
Pitäisikö pysyä perinteisten nimien parissa..kierrätys kunniaan? Nimien onkimista muista kulttuuripiireistähän on tapahtunut jo vaikka kuinka kauan. Kaikista suomalaisimmat nimetkään eivät oikeastaan kuitenkaan ole supisuomalaisia, kuten vaikka Maria tai Antti, jotka todellisuudessa tulevat niinkin kaukaa kuin heprean ja kreikan kielistä.
Ja vielä, Rajaavatko nimilait luovuutta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti